Sunday morning coming down

Toegevoegd op 15 juni 2014 om 00:00 door PAUL
Whatsapp Facebook Twitter
Sunday morning coming down
Het is zondagochtend.
Het is nog een beetje wattig in mijn hoofd en mistig voor mijn ogen.
Dat heeft misschien iets met de drank te maken, maar vooral met al die mooie woorden die jullie gisteravond hebben uitgesproken. De ontroerde en ontroerende toespraak van Marieke, de grote complimenten van de Baron, alles wat jullie persoonlijk tegen mij hebben gezegd; het was een avond die me nog lang zal bijblijven. Ik had al voorspeld dat we een traantje zouden wegpinken, maar op deze waterval was ik niet voorbereid.

Ik heb 'm gisteren al helemaal voorgelezen en hieronder staat'ie nog een keer, de laatste blog. Ci vediamo!

- - - - - -

Aan alles komt een eind. Dus ook aan de blogs van meneertje Van Mieghem. Het is al een paar jaar traditie dat ik in de laatste beschouwing alle speelsters even onder handen neem. En omdat het vandaag echt de Allerlaatste is, zou ik er maar even voor gaan zitten. Natuurlijk krijgen jullie allemaal te horen wat ik zo geweldig aan je vind. Maar je kent me, dus weet je dat er óók meteen een serieus advies achteraan komt.

Vorig jaar eindigde ik met haar, vandaag begin ik met mijn eigen Charlie. Al twaalf jaar mijn rots in de branding en mijn antenne in het veld. Spelend met nummer 8, maar eigenlijk altijd de nummer 10. Heb je gisteren die diepe bal van Sneijder gezien? Trotse vaders overdrijven graag en ik dus ook. Bij zo'n splijtende pass denk ik altijd meteen aan jou, Char. Het advies? Als je er de juiste momenten voor kiest, mag je vaker op avontuur gaan. Vertrouw op je kwaliteiten, ontdek ze en vergroot ze. Op het voetbalveld, maar ook daarbuiten.

Caroline is de best meevoetballende keepster die ik in al die jaren in al mijn teams heb gehad. Ook dit seizoen heeft het ons spel weer veel beter en sneller gemaakt en hebben tegenstanders er veel last van gehad. Geloof in jezelf, Caroline. Je hebt er alle reden voor.

Mascha is er vandaag niet bij, maar ik sla haar natuurlijk niet over. Ze heeft me vooral aan het einde van dit seizoen verbaasd. Het vuur dat ik bij iedere speelster altijd probeer te vinden en te laten ontbranden, laaide dit voorjaar opeens op. Foutjes die voorheen werden geaccepteerd, werden nu hersteld. Je werd betrouwbaarder, feller, beter. Je kunt veel meer dan je denkt. En dat geldt vast niet alleen voor voetbal.

Selke is een sympathiek, vriendelijk en bescheiden meisje. Fijn om in je team te hebben, geeft nooit problemen. En dat is soms ook een beetje het probleem. Selke kan namelijk ook heel goed voetballen, maar in haar bescheidenheid laat ze dat niet altijd zien. Durf te tonen wat je kunt, Selke. Neem het niet te makkelijk, want dan doe je jezelf en de mensen die met je spelen en werken tekort.

Femke maakte dit seizoen haar comeback in Maarssen. Onstuimig en vol enthousiasme, zoals we dat van haar kenden. Bijna het hele seizoen 'mocht' ze van meneertje Van Mieghem in de voorhoede spelen. Altijd dreigend, bijna altijd doeltreffend. Spreek jezelf zo nu en dan streng toe, Femke. Pauze houden kan later wel.

Dankzij Saar en Maaike was onze verdediging dit seizoen weer het meest aanvallende deel van het team. Ze vormden een prachtig koppel, waar aanvallers hoofdpijn van kregen. Die aanvallers raakten namelijk de bal niet vaak kwijt aan Maaike en Saar, nee, ze kregen 'm meestal niet eens. Voor je tegenstander komen heet dat. Het lijkt erop dat dit duo, dat zo goed op elkaar ingespeeld is en voor ieder team goud waard is, volgend seizoen niet meer samenspeelt. Als jullie daar nou nog eens een indringend gesprek over voeren...

De pechprijs van dit jaar gaat naar Sanne van Houten. Een slepende blessure heeft haar voetbalseizoen grondig verpest. En toch maakte ze tussendoor nog even snel de mooiste goal van het jaar. Sanne is ook één van de meisjes die al een paar jaar jeugdteams trainen en coachen. Volgend jaar krijgt ze de MC1 onder haar hoede en ik weet zeker dat dat team van jouw enthousiasme en betrokkenheid veel plezier gaat hebben. Sanne, binnenkort moet je onder het mes. Je kunt erop rekenen dat wij allemaal met je meeleven en je een snel herstel wensen.

Duende en Rachel hadden we aan het begin van dit seizoen eigenlijk als vaste speelsters willen inlijven. Dat lukte niet, maar ze hebben het goedgemaakt met een flinke serie invalbeurten. Volgend seizoen worden jullie eerste-elftalspeelsters. Daar krijg je regelmatig te horen wat je niet goed doet. Denk ik. Hoop ik! Want voor jullie allebei geldt: kritiek is niet vervelend, van kritiek word je beter. Bedankt voor jullie betrokkenheid bij ons team en voor al die keren dat je met vermoeide benen kwam aanhollen om ook nog bij ons mee te voetballen.

Esmee voetbalde gelukkig weer een heel seizoen mee. Kort na haar beenbreuk voorspelde ik dat ze straks, als alles weer in orde was, een betere speelster zou zijn dan daarvoor. Het duurde even, maar ik kreeg gelijk. Esmee was dit seizoen fitter, sneller, slanker, sterker en beter dan ooit. Je stopt nu met voetballen, maar ik hoop dat dat tijdelijk is. Blijf fit, blijf sporten, blijf bewegen.

Daphne kwam na een paar jaar afwezigheid aan het begin van dit seizoen terug in mijn team. Dat ging moeiteloos, zoals alles bij Daphne moeiteloos lijkt te gaan. Je inzet en je flexibiliteit zijn een geschenk voor iedere coach en een voorbeeld voor je teamgenoten. Het zijn goede eigenschappen, maar vergeet niet om van tijd tot tijd ook voor jezelf op te komen. Je bent het dubbel en dwars waard.

Larissa speelde dit seizoen haar beste seizoen. Ondanks die vervelende, als maar geblesseerde schouder was ze actiever en aanweziger dan ooit. Eis veel van jezelf, Larissa, dan zul je jezelf en veel anderen nog vaak aangenaam verrassen.

Sanne van Rhee was in het begin van dit seizoen in topvorm. En na haar enkelblessure in het najaar kwam ze in dezelfde topvorm weer terug. Dit voorjaar zakte ze wat terug. Dat had ook te maken met een beetje irritatie en gedoe en gezeur. Bij het toernooi in Gouda was je weer helemaal de oude. Je genoot van de rechtsbuiten naast je die net zo snel was als jij. En in de spits was je met mooie combinaties en een paar prachtige goals helemaal in je element. Het leven verloopt niet altijd even rimpelloos, Sanne. Als iets je niet bevalt, zeg het dan. Wees duidelijk en stroop daarna de mouwen weer op.

Emma speelt van tijd tot tijd verrassend goede wedstrijden. Met veel inzet en acties waar je als coach blij van wordt. Als je haar dan na de wedstrijd een compliment maakt, zegt ze: "Het ging helemaal niet goed. Ik raakte geen bal." Tja. Kijk scherp en kritisch naar jezelf, Em. Wanneer het beter kan, maar óók als je goed presteert.

Toen ik een jaar geleden in Italië was kreeg ik een WhatsApp van een meisje dat in ons team wilde komen spelen. Sarah Kastrop. Nooit van gehoord. Ik werd hier en daar 'gewaarschuwd', maar toen ik met haar had gesproken en haar op de eerste training aan het werk zag, wist ik zeker dat ze een aanwinst was. Sarah, je hebt me geen moment teleurgesteld. Zorg je dat je bij Kampong niet te vaak een afkoelwissel krijgt? Anders moet ik die mensen iedere keer gaan uitleggen dat je eigenlijk echt heel lief bent. Dat kun je beter zelf laten zien.

Ik geniet al jaren van het talent in ons team dat Valerie heet. Onlangs 'moest' je van meneertje Van Mieghem weer eens een heel toernooi lang linksback staan. En wat was je weer goed. Maar nog meer genoot ik deze week van je, tijdens de allerlaatste training. Je maakte acties, dolde je tegenstanders en je liet luidkeels horen hoe leuk je het vond. De spelvreugde spatte ervan af. Bij wat je ook doet, zoek naar het plezier, Valerie, al is het nog zo moeilijk te vinden, zoek naar het plezier.

Marieke en ik gaan acht jaar terug. Het eerste seizoen dat we elkaar tegenkwamen, speelde ze nog bij Zwaluwen. En hoe goed Marieke ook speelde, wij wonnen keer op keer. If you can't beat them, join them, dacht ze en ze kwam naar Maarssen. Sindsdien stonden we vaak lachend en soms briesend tegenover elkaar. Ik was ook nog een tijdje je privéchauffeur en aan onze gesprekken toen, onderweg van en naar de training, heb ik goede herinneringen. Ik ga je doelpunten missen, maar ook je hopeloze soloacties. Je niet aflatende inzet, maar ook je gemekker tegen anderen. Marieke, je hebt veel talent en ik hoop dat je dat talent gaat testen. Volgend seizoen in een team waarin je de beste bent en ik hoop daarna ergens anders, in een team waarin de speelsters net zo goed zijn als jij of nog beter. In het veld en daarbuiten wil je graag invloed hebben, gehoord worden. Maar de Italiaanse filosoof Machiavelli wist al dat er diverse manieren zijn om een doel te bereiken. Want hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt: soms heeft iemand anders een beter idee. Als je dat gaat accepteren en gebruik gaat maken van de kwaliteiten van anderen, zijn je mogelijkheden onbegrensd.

TeaMA1, het was een mooi seizoen. Bedankt daarvoor. Ik zal jullie missen, maar ik zal jullie niet vergeten. Het ga jullie goed.

Een warme groet van meneertje Van Mieghem
Whatsapp Facebook Twitter

Reageer

Inloggen

Bekijk alle blogs